Fif til at blive ven med tandbørsten

Det kan være en god idé at børste gummer før dit barn har fået tænder, så dit barn kan blive venner med tanbørsten, som jo skal være en ven resten af livet.

Tanbørsten kan godt blive en ven allerede før der kommer tænder, da den er god til at tykke på, hvis gummerne klør.

Fra første tand viser sig, skal man begynde at børste 2 gange dagligt, med en lille børnevenlig tandbørste. I starten kan man godt vente med at bruge tandpasta indtil kindtænderne bryder frem. Men man kan ligeså godt vænne barnet til smagen så tidligt som muligt.

  • Gør dit barn interesseret i tandbørsten, børst dine egne tænder foran dit barn, lad dit barn sidde med sin tandbørste, find ynglings dukken frem og børst dens tænder samtidig. Dette kan gøre at dit barn synes det er sjovt og spændende.

  • Gør det til en del af rutinerne at tænderne skal børstes, i starten kan det være en idé at gøre det på et hyggeligt tidspunkt. Syng en sang, fortæl en historie eller andet for at gøre situationen hyggelig.

  • Hvis du kan mærke at dit barn slet ikke vil have børstet bisserne i dag, skal du stå fast og sige at det skal gøres. Give dit barn nogle tidsrammer ” Så tæller vi kun til 10 i dag”. Dette kan være med til at du i det mindste kan børste det værste skidt væk.

  • Tandpastaen skal være børnevenlig og kan købes de fleste steder, brug en klat på størrelse med dit barns negl, brug tandpasta med fluor da det giver stærke tænder, og mindsker huller. Det kan være en gode idé ikke at skylde efter med vand, så fluoren fra tandpastaen ikke bliver skyllet ud.

  • Det kan være en gode idé at starte i overmunden om morgen og starte i undermunden om aften, så man ikke kun når omkring de samme tænder, da dit barn ofte vil blive mere og mere urolig.

  • Den bedste og nemmeste måde at gøre det på, er at dit barn læner hovedet ind mod din mave, da du kommer bedst til ved at være bagved og over dit barns hoved.

  • Ros dit barn når I har børstet tænder, så han/hun bliver stolt, så vil dit barn vokse med opgaven, og blive glad når I er færdige.

  • Det er vigtigt at du børster tænderne på dit barn, og ikke lader barnet gøre det selv. Når du har børstet kan barnet selv få lov til at sidde og lege med tandbørsten.

  • En ting der måske kan være med til at gøre det lidt sjovere at børste tænder, er at se tandbørstesangen fra Jordan samtidig med at man børster tænder.

Dette lyder måske nemmer end som så, men find ud af hvad der fungerer bedst for dig og dit barn, men husk at få det gjort, da det er vigtigt dit barn har sunde tænder fra starten af.